Circus Treurdier is een Amsterdams makerscollectief, dat naast muziektheater ook televisie- en filmproducties maakt. Het gezelschap staat voor absurd, filosofisch en muzikaal theater (of film) met een maatschappijkritische ondertoon en een flinke dosis (bittere) humor.

Sinds de oprichting in 2008 heeft Circus Treurdier naam weten te maken met eigenzinnige muziektheaterproducties, waarbij nieuw geschreven tekst en muziek de basis vormen. Vanaf 2014 heeft Circus Treurdier haar werkveld uitgebreid naar het medium van film en televisie, met o.a. de VPRO-serie TreurTeeVee.

Circus Treurdier is geen circus.
(De ‘treurdieren’ zijn ook geen echte dieren, zoals paarden of leeuwen of olifanten etc.)

Sinds 2021 bestaat de artistieke kern van het gezelschap uit de volgende vier makers: Jan-Paul Buijs (schrijver/speler), Ellen Parren (schrijver/speler), Peter van Rooijen (schrijver/speler) en Janne Sterke (scenografie). Tot 2021 maakte filmmaker en regisseur Joost van Hezik onderdeel uit van het artistieke team. Joost van Hezik blijft nog wel betrokken bij de filmprojecten van Circus Treurdier. De dagelijkse leiding wordt gevormd door Jan-Paul Buijs (artistieke leiding) en Tamara Keasberry (zakelijke leiding). Lonneke van Eden is verantwoordelijk voor de PR & Marketing. Het bestuur van de stichting bestaat uit Heleen Ririassa (voorzitter), Jacobine van de Vloed (penningmeester), David Lucieer (secretaris), Ria Marks en Sarah Sylbing.

BEKNOPTE GESCHIEDENIS

Circus Treurdier is in 2008 op de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie opgericht door Thomas Spijkerman als een plek waar jonge muziektheatermakers hun krachten konden bundelen.

Vanuit verschillende samenwerkingen vormde zich een collectief bestaande uit theatermakers, acteurs, muzikanten en vormgevers waarmee gezocht werd naar een nieuw idioom. De kruisbestuiving tussen verschillende genres (toneel, kleinkunst en popmuziek) en het overbruggen van de kloof tussen populaire kunst en ‘hoge’ kunst vormden hierbij een rode draad. Onder leiding van Thomas Spijkerman groeide Circus Treurdier uit tot een ambitieuze organisatie, waarbij autonomie en ondernemerschap hoog in het vaandel staan.

In de beginjaren wist Circus Treurdier zichzelf op de kaart te zetten met innovatieve locatieprojecten als Het Eeuwige Nachtcafé, een reeks montagevoorstellingen in een nachtclubsetting, of De Circus Treurdier Nachtmis, een seculier samenzijn op kerstavond waarbij een theaterzaal tot een ‘Treurdieriaanse Kerk’ werd omgedoopt.

Sinds 2014 hebben wij ons werkveld uitgebreid naar het medium van film en televisie, door bij de VPRO en in samenwerking met producent Pupkin onze serie TreurTeeVee te ontwikkelen. Dankzij crowdfunding (en veel gratis arbeid) kwamen in 2014 twee pilot-afleveringen tot stand, waarvan er eentje in de kweekvijver 3-LAB te zien was. Het eerste seizoen van TreurTeeVee kwam in 2017 op NPO3, in 2019 volgde een tweede seizoen. In 2017 ging onze eerste korte film De Begrafenis van de Verlegen Mens in première op het Nederlands Filmfestival.

In de loop der jaren heeft Circus Treurdier met haar eigenzinnige producties een plek veroverd binnen het theaterlandschap en in de televisiewereld. Het gezelschap kreeg bovendien een aantal nominaties voor prijzen. De scenario’s van het eerste seizoen TreurTeeVee werden genomineerd voor zowel de Zilveren Krulstaart als de Kees Holierhoek Scenarioprijs. Het tweede seizoen werd genomineerd voor een Gouden Kalf in de categorie Beste Televisiedrama.

Voor onze artistieke prestaties, innovatieve manieren van ondernemerschap en ‘community building’ werd het gezelschap in 2017 genomineerd voor de Amsterdamprijs voor de Kunst in de categorie stimuleringsprijs.

Onze muziektheaterproductie BAAAAAA, een voorstelling over blaten werd geselecteerd voor het Nederlands Theaterfestival 2022 als een van de beste voorstellingen van het seizoen. Voor zijn rol in BAAAAAA werd Jan-Paul Buijs genomineerd voor een Louis d’Or, de prijs voor de meest indrukwekkende dragende mannelijke rol. Het door Peter van Rooijen geschreven lied Goddank ontving een nominatie voor de Annie M.G.Schmidtprijs, de onderscheiding voor het beste theaterlied van dat seizoen.

Circus Treurdier heeft een levendige en betrokken achterban in de vorm van onze Traandeelhouders (onze community van maandelijkse donateurs). Deze groep trouwe fans vormt een vaste waarde voor het gezelschap. De financiële steun van onze Traandeelhouders is de basis waarop Circus Treurdier kan blijven bestaan.

Lees meer +

© Michael Hobdell

© Michael Hobdell

© Michael Hobdell

© Michael Hobdell

© Michael Hobdell

© Michael Hobdell

De Treurdieren

Jan-Paul Buijs

Maker, speler, artistieke kern

Jan-Paul is al sinds het ontstaan van de groep een van de vaste makers en spelers van Circus Treurdier. Hij studeerde in 2007 af aan de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie en is sindsdien werkzaam als acteur, zanger, theatermaker en schrijver.
Sinds 2020 is Jan-Paul eindverantwoordelijk voor de artistieke leiding van het gezelschap.

Lees meer +

Ellen Parren

Maker, speler, artistieke kern

Ellen is een van de vaste schrijvers en spelers van Circus Treurdier. Ze maakte en speelde vele voorstellingen en is een van de scenarioschrijvers van TreurTeeVee.

Ellen studeerde in 2009 af aan de Toneelacademie in Maastricht en sloot zich in 2013 aan bij Circus Treurdier waar zij deel is van de artistieke kern.

Lees meer +

Peter van Rooijen

Maker, speler, artistieke kern

Peter studeerde in 2008 af aan de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie en is sinds dat jaar als maker, schrijver en acteur verbonden aan Circus Treurdier.
Hij is een van de leden van de artistieke kern van het gezelschap.

Lees meer +

Janne Sterke

Decor- en kostuumontwerper, artistieke kern

Janne is al vanaf het eerste uur de vaste decorontwerper van Circus Treurdier en maakt deel uit van de artistieke kern van het gezelschap.

Ze studeerde in 2012 af aan de opleiding Scenografie van de Theaterschool in Amsterdam. Naast haar werk bij Circus Treurdier werkt Janne als ontwerper, scenograaf en production designer voor theater- en filmproducties.

Lees meer +

Tamara Keasberry

Zakelijk leider

Tamara Keasberry is zakelijk leider van Circus Treurdier. Zij is oprichter van Bureau tamtam, bureau voor zakelijke leiding, creative producing, PR & Marketing en trajecten in strategische ontwikkeling, gespecialiseerd in de culturele sector.

Tamara Keasberry Lees meer +

Lonneke van Eden

PR & Marketing

Lonneke van Eden doet de PR & marketing van Circus Treurdier. Zij maakte van 2009 tot 2024 deel uit van Bureau tamtam, culturele zaken voor en met theatergezelschappen, theaters, festivals, onafhankelijke makers en events.

Lonneke van Eden Lees meer +

Bestuur

Heleen Ririassa

voorzitter

 

David Lucieer

secretaris

 

Jacobine van der Vloed

penningmeester

 

Sarah Sylbing

bestuurslid

 

Ria Marks

bestuurslid

 

Beloningsbeleid
Het bestuur is onbezoldigd en kan alleen daadwerkelijk gemaakte onkosten declareren.
In de statuten is opgenomen dat er een benoemingstermijn geldt van 4 jaar en dat een bestuurslid maximaal 2 termijnen kan dienen, conform hetgeen is bepaald in de Governance Code Cultuur.
Het personeel en ZZP-ers zijn ingeschaald in de CAO Toneel en Dans.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!