De Nachtmis 2013

De Circus Treurdier Nachtmis was een seculiere, muzikale en literaire kerstnacht in het Compagnietheater te Amsterdam.

“De crisis voorbij: een ode aan de kwetsbaarheid.”

Op 24 december vierden wij de terugkeer van het licht en trachten we op seculiere wijze met dit gezamenlijke feest onze uitgeholde kerstgedachte opnieuw van vorm en inhoud te voorzien.

We zijn een jaar weg geweest en komen nu dubbel en dwars terug met onze vijfde, nog grotere en uitgebreidere Nachtmis. Dit maal op een, voor ons, nieuwe locatie: het Compagnietheater.

De Circus Treurdier Nachtmis is niet religieus, maar wel spiritueel.
Er is een Preek en een Koor.
Er is Muziek, een Kerstverhaal en een Collecte.
Er wordt Gezwegen en er is Samenzang.
En we kondigen samen het Einde van de Crisis af.

Circus Treurdier kondigt het einde van de crisis aan en komt met een oplossing.

Maar welke crisis? De vertrouwenscrisis, het consumenten vertrouwen, het vertrouwen in de politiek, het vertrouwen in elkaar en het vertrouwen in onszelf, om wat en wie we zijn. Maar wat is vertrouwen? Hoe uit het zich en hoe creëer je het? Is vertrouwen iets dat je geeft en niet kan eisen? Circus Treurdier onderzoekt dit tijdens de Nachtmis.

Na afloop van de Nachtmis is er een Nachtmarkt, waarbij bezoekers zich voor allerlei positieve idealistische initiatieven kunnen aanmelden of informatie kunnen inwinnen. Te vinden op deze Nachtmarkt zijn: Mud Jeans, Thuisafgehaald.nl, De Regenbooggroep, Amsterdam energie, Konnektid en Peerby.

Het TranenBal
Aansluitend zal er dit jaar door de heren van Novel een feest worden georganiseerd. Vind de danspartner van je dromen of word zo dronken dat je de Kerstdagen in zijn geheel niet hoeft mee te maken.

Hoe dan ook, het belooft weer een memorabele avond te worden. Komt allen!

Nachtmarkt
Om het in de Nachtmis opgedane vertrouwen in de toekomst en elkaar meteen om te kunnen zetten in daden, is er na afloop van de Nachtmis een Nachtmarkt waarbij bezoekers zich voor allerlei positieve idealistische initiatieven kunnen aanmelden of informatie kunnen inwinnen.

De volgende bedrijven zijn te vinden op deze Nachtmarkt: Peerby, Thuisafgehaald, Amsterdam Energie, De Regenboog Groep, Mud Jeans en Konnektid.

Het TranenBal
Na de Nachtmis begint het feest, gehost door Novel (van o.a. Backstage, Boycot, Katapult).

Om middernacht begint het TranenBal en nemen we definitief afscheid van de crisis. Ieder afscheid gaat gepaard met emoties, en op het TranenBal mag je deze dan ook de vrije loop laten. Met vreugde en melancholie doen we het altaar van het Treurdier aan, waar we de laatste sporen van ons wantrouwen achterlaten. Zo kunnen we samen de aanstaande komst van het licht vieren, die in de reflectie van de maan al te zien was.

Een ode aan het onbegrensde licht, en ons herstelde vertrouwen in elkaar; daarop mag wild geproost en uitzinnig gedanst worden! Aan de bar zal de drank rijkelijk vloeien, en achter de draaitafels worden de platen met verve gedraaid door Jules de la Courgette, Chris Julien en Cinema Royale.

De Nachtmis 2013 was te zien op 24 december 2013.

Lees meer +

Credits

Met Jan-Paul Buijs, Ellen Parren, Peter van Rooijen, Thomas Spijkerman, Imke Smit

Band Wilko Sterke, Frank van Kasteren, Ralf Pouw, Anne Punt, Victor van Woudenberg, Rutger van Woudenberg

Regie Joost van Hezik

Muzikale leiding Wilko Sterke

Vormgeving Janne Sterke

Licht Yuri Schreurders

Koor Sophie Bakker, Lieke van den Broek, Diewertje Dir, Bart van den Donker, Dorien van Gent, Jacob de Groot, Karlijn Hamer, Jasper van Hofwegen, Marit Hooijschuur, Sarah Janneh, Britte Lagcher, Jesse Mensah, Emma van Muiswinkel, Eva van der Post, David van Uuden

Productie Minjon Olgers

Publiciteit Henriëtte Olland & Emile Zeldenrust

Affichebeeld Joost de Haas

Scènefoto’s Ingvild Molenaar

© Ingvild Molenaar

© Ingvild Molenaar

© Ingvild Molenaar

© Ingvild Molenaar

© Ingvild Molenaar

© Ingvild Molenaar

© Ingvild Molenaar

© Ingvild Molenaar

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!